Sisif – 4 – Odihna scurta dinaintea caderii

Sisif – 4 – Odihna scurtă dinaintea căderii

Timpul. Instrument muzical al erelor ce s-au prăbușit sub acordurile sale. Timpul, pe numele lui real Pnemaphilarmon, privea resemnat. Nu v-ați gândit până astă seară, dar prima dată când Sisif și-a șters sudoarea de pe frunte și tâmple, la primul său succes, a auzit un sunet, ca al unui intrument muzical de suflat, ce i-a înghețat pe loc trupul. Pământul s-a cutremurat, praful s-a ridicat de la pământ aproape formând un drum neted, ce contrasta categoric cu terenul accidentat și plin de cioturi de stâncă, în care nu de puține ori si-a sfârtecat Sisif carnea. Pietroiul s-a rostogolit la vale haotic, lovindu-se puternic de un zid contruit din blocuri de piatră. Spre deosebire de comoditatea multora, lui Sisif nu îi lipsea perseverența. Doar avea să repete această nereușire fără întrerupere.

Mintea și ochii. Un munte, nu foarte înalt, își avea încrustate pe toate părțile secvențe ale minții lui Sisif. V-a trecut prin cap vreodată ce poți vedea pe un munte al blestemului? Proiecții. Proiecții ale trecutului, regretul că încă mai poți urca stânca ce avea sudoare și sânge pe ea de la atâtea încercări de a o opri în prăbușirea inevitabilă ce se termina întotdeauna în zidul ce-o aștepta și, nu în ultimul rând, speranța încă prezentă ce îi aducea odihna scurtă dinaintea căderii. Sisif își propti piciorul gol în scobitura din stâncă, împingând cu umărul pietroiul ce apăsa greu pe trupul său neobosit de îndurerat. Din loc în loc își făcu semne cu privirea pe diverse forme ale muntelui, definind pe ele amintiri și dorințe. 

Singur. Fără spectatori, fără un public cu vase ce-ar fi răcorit un trup istovit de sute de nereușiri, atât de obișnuit cu liniștea naturii de parcă nu ar fi existat în Univers decât el și blestemul său. Agonie. Disper. Un sunet de pnemaphilarmon ce aștepta ca Sisif să își împingă blestemul chiar până sus, ca mai apoi să-l tragă jos fără regret. Inima lui, îmbătrânită de agonie era drogată. Nu a reușit niciodată să se oprească din săvârșirea blestemului… Ai spune că îi place să fie admirat? Că, în spatele aparentei nereușite, pentru Sisif totul se reducea la o joacă cu o stâncă obraznică ce, în cele din urmă dovedea cât de brav era el? Ați urcat pe vreo scară cu un ciocan și un cui și, când să bateți cuiul în scândura care vibra în bătaia vântului, să vă cadă din mână cuiul? Vi s-a părut distractiv? V-ar plăcea să vi se întâmple doar același lucru de fiecare dată, și asta la infinit? V-ați gândit că repetiția perfectă îți toacă sufletul și îl strivește de o anticipație ce nu înșeală? 

Era dimineață, iar Soarele încă nu reușise să lumineze muntele lui Sisif. Coapsele îi erau întărite de la atâtea coborâri abrupte, contrastând oboseala cu o rezistență ce făcea trupul să poată, dar să și doară. În dimineața aceasta, ascuns în mintea lui Sisif se conturase un plan. Orice întrument de suflat trebuie să fie folosit de cineva. Privirea ușor umezită de câțiva stropi de transpirație ce se prelinseseră de pe fruntea blestematului, căuta. Căuta un om. Om cu un fluier în mâini. Avea să fie sortită risipei… 

Fixându-și palmele în formele neșlefuite ale pietroiului, Sisif îl apucă și îl azvârle pe umărul drept. Se rotește, parcă dornic să îl suprindă pe presupusul vinovat al prăbușirii pietroiului, strigă cât îl ținea gura: de ce nu uiți o singură zi de blestem? De ce nu poti trece cu vederea o singură zi din eterna-mi pedeapsă? Apoi, a continuat să urce. Pe la mijlocul drumului și-a amintit de mama sa. Era frumoasă. Părul îi era întotdeauna prins într-o parte, lung și des. Aguartes. Îi plăcea mult numele mamei sale, dar nu a îndrăznit niciodată să îi pronunțe numele. Aguartes! A țipat până în vârful muntelui. Liniștea din vârful muntelui era însoțită fără exceptie de sunetul pnemaphilarmonului, apoi pietroiul se prăvălea necruțător la vale, lovind zidul de la poalele muntelui, făcându-l pe Sisif să tresară. Niciodată nu reușise să scape de sperietură.

Va urma!

Cosmisian, 12 februarie 2014

Din seria: https://gandurineinfinite.wordpress.com/category/povesti/sisif-secretul-pnematophilarmonului/

8 gânduri despre „Sisif – 4 – Odihna scurta dinaintea caderii

 1. Madalina februarie 13, 2014 la 23:04 Reply

  Și când începusem să înțeleg și eu ce vrea să spună Sisif, apare „Va urma!” . Mi-a captat atenția și mi-a risipit și ultimul gând de somn. Atât de multă durere se citește pe chipul lui Sisif, de parcă ar fi o eternitate, un ciclu ce se tot repetă în speranța terminării oricărei urme de chin și suferință. Noapte bună totuși, pijamalele s-au împărțit, copii merg la somn!

  • Cosmisian februarie 13, 2014 la 23:31 Reply

   Am sesizat o mare tendinta mare in a nu-l mai compatimi pe Sisif. Unele lucruri sunt luat prea lejer, iar Sisif sufera. Dar, sa ne tinem de „va urma”, pentru ca si eu sunt curios ce va urma. Scriu spontan, desi ma opresc uneori in timpul zilei sa vad ce mai face Sisif.

   • Madalina februarie 14, 2014 la 01:28 Reply

    Eu sunt tare curioasa ce va face Sisif de acum in colo..

    • Cosmisian februarie 14, 2014 la 01:29 Reply

     Acum scriam, dar sper ca tu sa dormi. Dimineata sta sa bata la usa camerei tale. O vei astepta obosita? Sunt si eu curios ce se va intampla. Tratam o altfel de istorie aici, nu-i asa?

     • Madalina februarie 14, 2014 la 12:41 Reply

      Am asteptat dimineata, destul de odihnita, mi-am luat examenul cu bine, sunt cea mai fericita ca s-a terminat cu invatatul si ma pot odihni in liniste 😀

      • Cosmisian februarie 14, 2014 la 13:02 Reply

       🙂 Ma tem ca te-am suparat. Am inceput aseara sa scriu, dar m-am prins o distragere de mana si, si 🙂

       • Madalina februarie 14, 2014 la 14:41 Reply

        Nu-i nicio graba, oricand ai timp, eu voi citi cu interes!!

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: