Salvati-l pe domnul Banks!

Seara!

Mary-Poppins-mv01

Privesc ecranul mare al monitorului şi mă gândesc. Să scriu, să nu scriu, dar mai bine nu o fac. Oricum, de o fac, sfârşeşte scris, iar nescrisul nu mai poate fi consolat. Astfel că, cu o serie de „clici” ajung la o pagină de internet cu filme online. Din click în click ajung la un film ce mi-a atras atenţia, dar pe care l-am rulat cu viteză. Iniţial, atracţia s-a datorat perfecţiunii limbii engleze, pe care protagonista, P.L Travers o stăpânea incontestabil. Cum cine e Travers? Dar, vă rog, nu Travers, ci dra Travers, cum şi dânsa v-ar fi spus, având în vedere faptul că este perfect capabilă de orice.

Cum în seara aceea nu mă hotărâsem să scriu, am oferit filmului un click magic, de unde s-a despletit o istorie ascunsă a doi oameni. Două fire ce păreau la fel de diferite, dar acum se despleteau pentru a concretiza diferenţa ce le făcea la fel.

Un fir i l-am dăruit dlui Walt Disney, cu o istorie a copilăriei ce l-a marcat şi l-a acoperit de greul de care nici oftatul nu ţi-l mai eliberează. Era vorba despre tatăl său, care patrona un ziar al vremii în două ediţii, cea de dimineaţă şi, mai apoi, cea de seară. Să-mi fie permisă remarca, dar cu două ediţii pe zi, mai că nici nu mai aveai timp să faci ceva între. Dar, se pare că ei s-au descurcat destul de bine. Am uitat să spun, comportamentul rigid şi dur al dlui Disney Sr i-a pus pe cei doi fii ai săi în postura de a înghiţi în tăcere. Pentru că nu a dorit să angajeze agenți de distributie, și-a folosit fiii pentru o asemenea sarcină dură.

Pe de cealaltă parte a firului, de la nod încolo, pornea firul drei Travers, autoarea cărţii Mary Poppins. Repet, dra Travers. Aceasta era poziţionată departe de timp, înspre lumea copilăriei, fiind o distinsă scriitoare sofisticată, stilată, ce a adus copilăriei multora muzica imaginaţiei ce vindecă viitor, dar care îşi chinuia refuzul de a lăsa cartea să prindă viaţă în Studiourile Disney, absorbită în amintiri pe care nimeni nu le-a bănuit sau avut. Acum sincer, puteai să citeşti printre rândurile ei, dar trebuia să vezi bine, întrucât rândurile ei nu erau rânduri cu litere, ci rânduri cu istorii, cu trăiri şi sentimente. Aşa că, întotdeauna o sfârşeai în povestea ei.

Douăzeci de ani pentru dl Walt. Douăzeci de ani şi-o promisiune făcută fetelor lui. “Tati, eu voi produce acel film pentru voi. Într-o zi, Mary Poppins va plana pe veranda casei voastre.”

Refuzul repetat al drei Travers de a permite ecranizarea cărții, i-a golit casa de multa strălucire şi de bani, după cum strălucirea e pe adesea îmbujorată de bani. Dar, s-a întâmplat să accepte şi au lucrat mult la proiectul Mary Poppins, pe care l-a risipit pentru pinguini. Dar, ce bine îmi pare că nu au găsit pinguini adevăraţi. Mă şi gândesc acum la Disney, care aproape că avea scenariul final, când, țuști, de nicăieri, pinguini animați cu dansul în sânge ruinează un posibil succes.

Dra Travers se supără, returnează acordul de colaborare, întorcându-se în Marea Britanie, patria englezei cum îmi place mie. Ce ne-am fi făcut dacă de la poveste am fi avut doar atât?!

mary-poppins

Dl Walt Disney a avut succes, unul pe care îl puteţi vedea şi astăzi în ecranizarea cărţii Mary Poppins. Spre deosebire de mine, el a reuşit să citească printre rândurile împletite dintre carte şi autoarea ei. Mr Banks! Pentru mine, spuse dra Travers, ei sunt familie!

Întreaga rezistenţă a drei a fost complet sfărâmată de argumentele pline de simţire ale lui Walt. Praful s-a ales de rezistenţă, şi lacrimi de dra Travers. Teama că un film ar altera imaginea perfectă a dlui Banks, avea să arate înspre trecutul trist al autoarei. Trecutul a determinat-o să creeze o Mary Poppins care să-i salveze amintirea familiei sale dragi.

Întreaga nefericire purtată adânc în suflet, a fost disipată ca o păpădie zveltă ce vrea să atingă cerul în mai multe puncte, lăsându-şi umbreluţele purtate de vânt. Domnul Walt avea să îi salveze tatăl. Domnul Banks putea rămâne o amintire plăcută pentru toţi copiii ce îi vor privi familia acoperită de grijă oferită de Mary Poppins.

Fiecare dintre noi are un Mr Banks ce trebuie salvat. Doar noi ştim unde este el, ca să îl salvăm. Mr Banks s-a cuibărit atât de mult în suflet, încât e lipit de el, astfel că noi avem nevoie de salvare.

M-au încercat multe sentimente urmărind filmul. Mă uitam la el, dar mă gândeam la tine, scriitoarea mea favorită. Nu aş vrea să ajungi acolo, la acel punct critic al renuntarii, peste 30 de ani. Aş vrea să îl salvăm pe Mr Banks.

Şi, la final, că oricum nu am reuşit să scriu ce mi-am propus, as spune ca un copil cu părul blond, nepieptănat: Let’s save Mr Banks!

Recomand: http://www.cristinawinters.wordpress.com

Pentru ochisorii vostri, 

4 gânduri despre „Salvati-l pe domnul Banks!

 1. Maria Neagu februarie 17, 2019 la 17:07 Reply

  Felicitări! 🙂

  Apreciază

 2. incredibleyoung ianuarie 29, 2014 la 20:14 Reply

  Prezenta pe blog,ca de obicei,ca imi place gradina asta superba!Sa nu se inteleaga altceva.Asa mi se intampla cand ma grabesc sa spun ce am de spus.:))

  Apreciază

 3. incredibleyoung ianuarie 29, 2014 la 19:56 Reply

  🙂 Prezenta!Trebuie sa spun si eu ceva.:)Nimic nu este intamplator in viata,chiar nimic.Oamenii pe care ii intalnim,ii cunoastem,au fiecare un rol in viata noastra,o misiune de ajutor ,reciproc sau doar intr-un sens…desi totul pare intamplator,nu e…exista o logica ascunsa ,dar frumoasa.Firele se impletesc…doar ele stiu ce urmeaza sa se intample…:)

  Apreciază

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: