Branza cronologica, cu statut nobil, fermierico-animalica si bio

Branza.

Branza cronologica, cu statut nobil, fermierico-animalica si bio

Astazi am o afinitate (nu de la afine, ca as fi scris afinE-tate) fata de lapte, dar nu in forma lui lichida, ci in diversele lui sortimente ce fac din lapte o sursa bogata de inventivitate culinara. Mi-a spus cineva ca tot un lapte e, indiferent de ce branza e.

Asa ca, mi-am cumparat un bilet dus-intors de la o societate de turism imaginar, numita Tourism Mental cu deviza Un gand pentru o calatorie! Destinatia? Alkmaar, Olanda. Mi-am pregatit un bagaj sumar, de cunostinte bineinteles, neinsusite, dar legate de insusirea branzei. Am fost cazat aproape de Muzeul de cascaval, iar camera mea fusese decorata cu impletituri de branza afumata, cu un miros ah ah. Ferestrele dadeau chiar in Piata de branza din Alkmaar.

Mi-am luat o agenda, un pix primit in aeroport si am iesit la colindat. Pentru cei care nu stiu, branza olandeza se numeste Kaas. E variata, e delicioasa, e multa!

Branza cronologica

Primul branzar olandez mi-a spus: Kom binnen, smaak!/ poftiti, gustati. Am gustat doua feluri de branza. Asa am aflat ca o categorie importanta de branza e cea cronologica. Branza cronologica e impartita in trei tipuri,

– primul este cel al branzei tinere, numit Jonge Goudse,

– al doilea este cel al branzei batrane, in etate, varstnice, numit Oude Goudse,

– al treilea este cel al branzei care nu mai e, pentru ca a fost mancata deja.

Branza cu statut nobil

Am fost satisfacut de prima prezentare, asa ca mi-am propus sa ma afund in mijlocul pietei pentru a gasi branza mucegaita sau cu mucegai. In mintea mea aveam o intrebare, fierbeam sa pot intreba pe cineva cum imi dau seama ca mi-a mucegait branza cu mucegai in frigider.

.

.

De data aceasta, doamna cu zambet pronuntat, tare simpaticuta, mi-a intins un cutit destul de lung si lucios cu un triunghi de branza cu mucegai infipt in varf. Numele doamnei era Agnes si, desi era invarsta, avea si de-o parte si de alta cateo codita, dintr-un par lung si frumos impletit. Mi-a spus ca face parte dintr-o familie nobila, ce iubeste tare de tot arta de a defini branza in termeni nobili.

– primul fel de branza era nobil-albastru de fel, brodat cu delicatete, prevazut cu incrustari de mucegai albastru. Am gustat si am simtit un gust ascutit, putin taios de mucegai. Nu pot spune ca era albastra la gust, dar cel putin asa am vazut. Puteai simti putin gust de ciuperci, dar mai tare simteai iutimea patrunzatoare. Nobilitate masculin-intepacioasa definita in triunghiuri.

– al doilea fel era tot nobil, dar nobil-alb si delicat de feminin. Purta o mantie alba, mata, de o finete uluitoare, de un mucegai reginesc. Am privit-o pe doamna Agnes in ochi, ea mi-a zambit, eu am zambit reginei branza si am gustat. Mi-am inchis ochii, am lasat sa se topeasca fin si de la sine bucata de rochie de branza pe care o prinsesem intre buze. Finetea feminin-suava era definita in calupuri mici si rotunjoare.

Am petrecut trei ore printre sortimentele de branza. Nu am intrebat cum imi dau seama ca a mucegait cascavalul mucegait. Probabil ca, in loc de senzatia nobil-alb feminina si cea nobil-albastru masculina, as simti un alt tip de senzatie.

.

.

Branza fermierica / animalica

M-am intors in tara si am intrat intr-un magazin de produse lactate de la noi. Veronica, o veche cunostinta de la raionul branzeturi ma intreaba ce branza doresc. Am intrebat de care are si mi-a definit branza in termeni mai fermieri, cum ca asta e de oaie, ba asta e de capra, uite ca avem si de bivolita…

Am ales branza BIO!

Branza Ingenios de Originala

Nota: Fotografiile provin de pe meleagurile www. Facusem si eu cateva, dar am mancat toata branza si nu poti posta despre branza cu farfuria goala.

11 gânduri despre „Branza cronologica, cu statut nobil, fermierico-animalica si bio

  1. melanietoulouse iunie 1, 2013 la 23:55 Reply

    Brânza-brânze… 🙂 Stiti unde traiesc, dar nici dupa atâtia ani aici n-am reusit sa degust toate soiurile de brânze! Numim Olanda „le 2e pays du fromage”… 🙂 Am fost la Alkmaar acum câtiva ani de unde mi-am adus brânza afumata în forma de… salam! 🙂 Am o slabiciune-preferinta pentru cea de capra, sub toate formele! De lânga brânze nu lipseste niciodata vinul rosu… bon appétit & bonne santé! 🙂

    Apreciază

    • cosmisian iunie 2, 2013 la 00:00 Reply

      Eu am deja contract cu Agentia mea Imaginara. Pot merge dupa branza afumata in forma de salam si cu vin rosu, poate un Recas… Eu mananc cascaval pana ma las dus de val… 🙂

      Apreciază

      • melanietoulouse iunie 2, 2013 la 18:55 Reply

        Recas? de-acord! 🙂 Eu – furnizoare de brânza, dvs – de vin rosu, O.K. 🙂
        Ah, avem o brânza – Cantal ce „aduce” putin cu cascavalu’ de Rucar ne-afumat…
        Uneori la unele cantine ale marilor firme(companii) se practica „degustare de brânze si vinuri” – unde pe-un platou poti avea cel putin 10! 🙂 Un exemplu, unde erau si „ciucalate”: 🙂
        http://incaunipocrit.wordpress.com/2013/03/16/weekend-gourmet-alliances-vins-fromages-chocolats/
        – – –
        O seara placuta si-o saptamâna formidabila… Amicalement, Mélanie

        Apreciază

        • cosmisian iunie 2, 2013 la 19:06 Reply

          As propune astfel: Ciocolata pentru fete, eu pazesc platoul de cascaval. 🙂 Aleg „cel putin zece”-le cascavalic. Multumesc pentru saptamana bunificata, saptamana sa ne fie la fel!

          Apreciază

  2. Platoul e așa de imbietor!
    Am adus si eu câțiva struguri!
    Mă primiți?

    Apreciază

    • cosmisian iunie 1, 2013 la 21:40 Reply

      Contesa de Chou-Fleur, presupun ca ati primit prin posta imaginara biletul pentru Alkmaar. Strugurii sunt acceptati, va rog sa ii asezati pe masa, Hans Blummer se va ocupa de pregatirea lor. Pana una alta, va rog sa imi permiteti sa ma aventurez intr-o prezentare a produselor lactate din colectie.
      Mmmm, stiam eu ca va place sortimentul…

      Apreciază

      • Delicios! Sunt muta de uimire, ceea ce e un compliment, fiindca eu vorbesc foarte mult, asa, de felul meu!

        Apreciază

        • cosmisian iunie 1, 2013 la 23:52 Reply

          Mi se intampla si mie sa tac. Rar, recunosc. Uneori tacerea mea vorbeste in felurite sortimente de branza olandeza. As spune cu drag si placuta amintire ca, in cele din urma, cineva chiar avea dreptate: Toate lactatele sunt tot un lapte!

          Apreciază

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: