Cântecul este cuvântul vorbit care preferă să zboare.

Cântecul este cuvântul vorbit care preferă să zboare.

 Una dintre cele mai extraordinare caracteristici înnăscute ale omului este capacitatea lui de a vorbi. Omul vorbeşte! De fapt, vorbeşte mult. Uneori cred că prea mult! Dar, când liniştea îl înconjoară precum ceaţa într-o dimineaţă ploioasă pe străzile Londrei, ce face el? Nu caută imediat să vorbească cuiva? Cuvintele deschid lumi.

Astăzi întreaga lume se clasifică în funcţie de vorbire!

Acum să îi lăsăm pe ei. Azi nu am treabă cu specia persoanei a treia. Eu şi tu! Noi doi. Într-o zi am vorbit cu o doamnă, profesa ca psiholog de-o viaţă. Mi-a spus că îi fusese greu să le “citească” pe fetele mai tinere cu care lucra pentru că se botoxau (sic!) şi îi era mai dificil să le citească de pe buze. Dacă vorbeşti cu mine, eu nu te citesc pe buze. Eu îţi citesc portativul vocii, notele te trădează sau te recomandă.

Ce e vocea umană? Voi răspunde printr-un paragraf pe care l-am tradus eu vizionând un episod dintr-un serial TV (dacă aţi traduce mai bine decât mine, ferice de voi!)

În ciuda progresului tehnologic, nicio invenţie nu este atât de avansată ca sunetul vocii umane. Când auzim vocea umană, în mod instinctiv dorim să ascultăm şi sperăm că o vom înţelege. Chiar şi atunci când vorbitorul e în căutarea cuvintelor potrivite, chiar şi atunci când singurul lucru pe care îl auzim este ţipăt, plâns sau cântat… Toate acestea, pentru că vocea umană rezonează diferit de tot ce există în lume. Acesta este motivul pentru care auzim vocea unui solist în mijlocul unei orchestre. Noi îl vom auzi pe cântăreţ indiferent de ce alte sunete îl înconjoară…” partea finală a ep4, seria 1 Touch [trad mea…]

Nu ţi-a plăcut descrierea? Eu cred că da. Aş fi pus înregistrarea audio a paragrafului, dar e suficient. Citeşte cu voce tare şi te vei bucura că tu ai citit.

Cuvântul tipărit sau scris! – Te rog, citeşte-mi!

Vocea ta când îmi vorbeşti! – Vorbeşte-mi, eu te ascult!

Cuvinte pe care le cânţi! Îmi poţi cânta din nou cântecul nostru?

Ce este cântecul şi cum diferă el de vorbire? Dacă aş fi un bun muzician, dacă aş fi muzician, aş pune pe note vocea ta şi a altor persoane dragi mie. Apoi mi-aş scrie lucrarea de doctorat pe tema: “Fiinţă umană între vorbire şi cântat” 

Eu cred că vocea ta este o melodie. Când suntem împreună eu particip la o piesă de operetă live. Are atâtea acte încât mă tem că nu am putea să o cuprindem într-o viaţă.

Vocea umană! Mi-am deschis gura odată, am vorbit simplu şi puţin. Mi s-a spus că sunt un om calm. Nu am vorbit despre caracterul meu, dar gama în care am vorbit m-a trădat.

Îmi vine să scriu, să tot scriu, dar e cu cântec! Mă lălăi şi aş termina pe un ton de la la la! Cuvântul vorbit este amuzical, pe când cântecul este forma educată a vorbirii. Cuvântul are conservatorul, dar nu e conservator.

Astfel că, am ales să spun doar câteva cuvinte şi te rog să te opreşti şi să cânţi ce spun eu.

 Cântecul este cuvântul vorbit care preferă să zboare.

Cântecul este vorbirea simplă pe scena vieţii tale.

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: